14 Temmuz 2012 Cumartesi

YARATICI DÜŞÜNME


Yaratıcılık, düşünme sisteminin gelişiminde etkili bir yer alır. Bireyin daha önce bilinmeyen zihinsel ve sanatsal eserler meydana getirmesi yaratıcı düşünmenin gelişimine dayalıdır. Şimdi kısaca yaratıcı düşünme nedir onu kendimce anlatmaya çalışayım.

Yaratıcılık yepyeni fikirler meydana getirme değil, bilgilerin bir sentezini yapma, veya sınıflar arası ilişki kurarak yeni bir kompozisyon meydana getirme gücü olarak tanımlıyorum.Başka bir deyişle, birey sentez yolu ile yeni bir ürün meydana getirir. İyi bir kişilik gelişiminde zeka ile yaratıcılık elde eder.

İki dört yaşında çocuk kültürel sembolleri öğrenir. Bu dönemde çocuğun kelime haznesi oldukça gelişir.
Beş-yedi yaşlarında çocuk gene bir sanatkar gibidir. Kültürel sembollerle oynamaktan zevk alır. Onları başkalarında gördüğü şekilde değil, kendi düşündüğü ve hissettiği biçimde formüle eder. Hikayeler yaratır. Resimler çizer, çeşitli yaşam biçimlerini rol olarak alır. Bunlar daha önce olmayan şeylerdir.

Etrafınızdaki ve çevrenizdeki bu çocuklara bakarak yaratıcılığın onlarda mı fazla olduğunu yoksa bizim mi yaratıcılıktan geri kaldığımızı söylemek pek zor değil gibi. Yaratıcılık konusunda çocuklardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder