9 Temmuz 2012 Pazartesi

YOKUŞLARIN SESİ: TORNETLER


Bu üstteki bir çok kişi için, özellikle gençler, bir şey ifade etmeyebilir. Ama çoğu kişi bunları görünce aklına hemen tahta ve çivide gelir. Evet bugün tornet yapımından bahsedeceğim. Geçmişte düz yolların çok zor bulunduğu zamanlarda günümüzün scooter'ını o zamanlar el yapımı tornetler karşılıyordu. Her ne kadar dayanılmaz bir ses çıkarsalar da o ses kullanan kişinin kulağına hiç ulaşmazdı. Ama tüm mahalleli sesden şikayetçi olurdu. Bulunan veya babalardan istenen rulmanlar yardımıyla tornetimizi yapardık.
Malzemeler:
  1. 2 tane 60*20*2 cm'lik tahta
  2. 1 tane 40*20*2 cm'lik tahta
  3. 3 tane rulman tercihen öne koyacağımız diğerlerinden büyük
  4. Çivi
  5. 20 ve 25 cm uzunluğunda iki yuvarlak çıta
  6. Demir bir çubuk

Birleştirmeye başlayalım:
Uzun tahtalardan birinin kenarlarından birine rulman için yer açalım. Üst kısıma koyacağımız didon için 40'lık çıta kullanılır ve çakılır. Dikey olarak kullanılacak olan ve alt kısmına rulman yeri açtığımız tahtaya rulman 20'lik çıtalar yardımı ile çakılır.
Diğer tarafında, 40'lık ve 60'lık tahtalar L şeklinde çakarız. Yanlarını destekleyip yamulmasını engelleriz. 40'lık tahtanın ön tarafına didon tahtasını sabitlemek için çivileri bükerek yuva yaparız. Didon bölümü olan üst tarafa ise aynı işlem ters yönde yapılır.Alt taban tahtasının arka tarafına da iki adet rulman 26'lık yuvarlak çubuk ile ve rulmanlar dışarıda kalacak şekilde çakılır. En son olarak demir çubuğu bu yuvaya yerleştirerek tüm parçalar birleştirilir. 


2 yorum:

  1. usta olmustum ...bir zamanlar...45 yıl su gibi gecti
    simdi bile yaparım...

    YanıtlaSil
  2. usta olmustum ...bir zamanlar...45 yıl su gibi gecti
    simdi bile yaparım...

    YanıtlaSil